Nutrigenomica este studiul interacțiunii dintre nutriție și genom (totalitatea genelor unui individ) în timp ce Nutrigenetica studiază aceste interacțiuni pentru fiecare genă în parte. Aceste două domenii de studiu sunt, așadar, strâns înrudite. Pentru simplificare vom folosi doar termenul de nutrigenetică în prezentarea de mai jos, dar extinzând această noțiune și asupra domeniului nutrigenomicii.
–
Fiecare individ are un genom distinct
Este cunoscut deja că fiecare dintre noi are o structură genetică unică, datorită unor variații genetice care, fie sunt moștenite, fie apar ca noi modificări genetice în decursul vieții unui individ. Dacă, inițial, proiectul de descifrare a genomului uman (The human Genome Project) a permis definirea unui genom uman de referință, definit doar pentru câțiva indivizi, dezvoltarea ulterioră a proiectului, ca și demararea altor proiecte precum The HapMap Project (închis in 2016) sau mai recentul The 1000 Genomes Project, au permis înțelegerea mai exactă a rolului pe care variațiile genetice le au în definirea caracteristicilor fiziologice și a riscurilor de boală.
–
Un genom distinct definește nevoi nutritive distincte
Faptul că diferențe genetice duc la necesități nutriționale diferite nu este un secret. De fapt, cu toții știm că, de exemplu, necesarul de nutrienți pentru femei este diferit de cel al bărbaților, iar diferența dintre cele două sexe este…genetică. Recomandările actuale ale necesarului de nutrienți țin cont de structura genetică diferită dintre femei și bărbați. În esență, aceasta este o abordare nutrigenetică, dar fără ca acest lucru să fie precizat.
Progresul tehnologic în domeniul secvențierii genomului uman a permis ca, în cursul ultimilor 20 de ani, nutrigenetica să ia un avânt fără precedent. Mii de studii epidemiologice (fie observaționale sau intervenționale) au identificat si validat apoi noțiunea conform căreia nevoile nutriționale ale unui individ sunt cauzate, în parte, de modul în care genele proprii unui individ funcționează. Iar această funcționalitate genetică este definită, în mare măsură, de secvența de nucleotide ale ADN-ului din care sunt alcătuite genele.